Uvod u PowerPoint animacije

Animacije su sjajna tehnika koja prezentacije oživljava i čini ih dinamičnim. Pomoći će Vam da zadržite pažnju publike i naglasite ključne tačke, tj. da pokažete poentu. Najčešći tipovi animacija su ulazi i izlazi. Ako želite dodati efekat animacije datom objektu, možete uraditi sledeće. Izaberite objekat, idite na karticu Animations i kliknite na Add Animation.

Kada se meni otvori, možete odabrati vrstu efekta koji želite da predstavite. Na primer, izaberimo crveni objekat na ovom slajdu i primenimo ulazni efekat Fade (bledeti, izbledeti).

Jednostavno, zar ne? 😀

Napravimo efekat animacije za plavi objekat. Ovog puta koristimo ulazni efekat Fly in.

Odlično. Napravili smo dva efekta animacije. Pogledajmo ih u režimu Slide Show. Prvo, pritisnimo taster f5 na tastaturi. Na početku je slajd prazan. Zatim, nakon što pritisnemo levi taster miša bilo gde na ekranu, prvo dolazi crveni objekat, a zatim još jedan klik i pojaviće se plavi objekat. To su efekti koje smo upravo stvorili. Postoji veliki izbor efekata animacije koje možete birati, ali budite oprezni jer neke animacije mogu potencijalno dekoncentrisati vašu publiku. Kada kliknemo na animirani objekat, vidimo da se u gornjem levom uglu nalazi broj. U ovom slučaju, kada kliknemo na crveni objekat vidimo broj 1, a kada kliknemo na plavi objekat, vidimo broj 2.

Ovaj broj pokazuje redosled pojavljivanja. Objekat kom smo prvom dodelili efekat animacije ima broj jedan pored sebe i to znači da će se on prvi pojaviti na slajdu kada pokrenemo Slide Show. Ovako funkcioniše podrazumevani redosled. Ukoliko bismo to želeli da promenimo, kliknućemo na dugme Animation Pane koje se nalazi na kartici Animation.

Ovde možemo odabrati datu animaciju i promeniti redosled pojavljivanja povlačenjem tako što ćemo postaviti željeni redosled pojavljivanja objekata.

Takođe, možemo koristiti dve opcije u kartici Animation. Ukoliko želimo da promenimo stanje pa da se objekat koji nam se na slajdu pojavljuje drugi, pojavi prvi, kliknućemo na njega pa na Move earlier. Ukoliko želimo da se objekat koji se na slajdu pojavljuje prvi, pojavi kao drugi, kliknimo na Move Later. Tako menjamo objektima redosled pojavljivanja.

Okrenimo redosled tako da se plavi pojavi prvi, a crveni drugi (kliknimo na plavi, a zatim na Move Earlier).

Sada ponovo pritisnimo prečicu F5 kako bismo videli da li se promene koje smo izvršili primenjuju. Pojava svake animacije pokreće se klikom na levi taster miša ili tasterom za razmak na tastaturi. Prvo vidimo kako se plavi objekat pojavljuje, a zatim se pojavljuje i crveni. Možemo izaći iz Slide Show režima.