Have a question?
Poruka je poslata Zatvori

SQL Server

35 students enrolled
5
8 recenzije
 • Opis
 • Sadržaj
 • FAQ
 • Važno
 • Recenzije
sql-1919x1079

Opis kursa

Ovaj kurs će predstaviti sve specifičnosti SQL servera na primeru pravljenja baze podataka za online prodavnicu. Svi primeri koji se koriste u kursu su realni i pokrivaju preko 90% zadataka sa kojima se programeri baza podataka sreću u svom svakodnevnom poslu. Kurs počinje objašnjenjem najjednostavnijih primera da bi se postepeno kroz puno primera (kurs sadrži nekoliko stotina zadataka i primera) stiglo i do složenih koncepta u bazama podataka (kao što su kursori, normalizacija, trigeri). Kurs je pun praktičnih saveta koji može da nadomesti praktično iskustvo koje se dobija u praktičnom radu.

Baza podataka koja se koristi u kursu je slična bazama podataka koje se koriste u velikim trgovinskim lancima. Za razliku od drugih sličnih kurseva, ovaj kurs nije predviđen da “zagrebe” po površini i prikaže od svega pomalo, već ima za cilj da pruži dublja znanja i svaki koncept objasni do kraja. Na kraju kursa je dat i pregled najčešće korišćenih naredbi u vidu “puškica” koji je jako korisno imati pored sebe prilikom rada sa bazama podataka. Kurs sadrži preko 60 lekcija, nekoliko stotina primera i preko 30 različitih testova koji služe za proveru znanja. Da bi položio kurs, od polaznika se očekuje da uradi najveći broj kvizova i zadataka iza lekcije i obavezno da napravi  praktičan projekat uz pratnju i konsultacije sa mentorom koji se polazniku dodeljuje na početku kursa.

Cilj kursa

Sticanje znanja koje je potrebno za dizajniranje baze podataka, pravljenje složenih upita i procedura.

 • Svi polaznici će naučiti da koriste veliki broj funkcija dostupnih u sql server.
 • Polaznik će naučiti da piše jednostavne i komplikovane procedure, skalarne i table-value funkcije.
 • Polaznici će naučiti da pozovu SQL procedure iz programskog jezika Python.
 • Polaznici će ovladati tehnikama potrebnim za pravljenje backup-a baza podataka.
 • Svi polaznici će naučiti da importuju podatke iz excela u sql server, i da exportuju podatke iz sql servera u excel.
 • Napredniji polaznici će naučiti da pišu trigere.

Ko je autor kursa?

Autor kursa je dr Ana Uzelac, docent na Saobraćajnom fakultetu gde je angažovana na užoj naučnoj oblasti Informatika. Ana Uzelac se bavi edukacijom iz oblasti programiranja preko 20 godina, a ima i preko 10 godina iskustva na praktičnim projektima. Recenzent kursa je dipl.mat. Snežana Lisica koja je trenutno na poziciji direktor razvoja i bavi se bazama podataka preko 25 godina.

Kome je namenjen kurs?

Kurs Baze podataka u SQL server je namenjen svima koji žele da shvate kako funkcionišu baze podataka i da budu spremni za poslove koji podrazumevaju rad sa bazama podataka. Kurs je pisan jednostavnim jezikom, obiluje praktičnim primerima koji su do detalja objašnjeni. Namenjen je početnicima, ne zahteva nikakvo predznanje, ali je poželjno da oni koji se nikad nisu sreli sa programiranjem pređu kurs Uvod u programiranje. S obzirom da se u kursu obrađuju i naprednije teme pogodan je i za one koji već imaju neko znanje baza podataka ali žele da to znanje prodube i podignu na viši nivo. Kreće se od elementarnih primera i postupno se dolazi do složenijih. Svaki od primera je nešto sa čim se autor kursa sreo u nekom trenutku tokom 20-godišnjeg rada sa bazama podataka. Na ovom kursu ćete savladati osnovne i sredje napredne koncepte pravljenja baza podataka, importovanja i eskportovanja podataka iz excela u sql server, pravljenje backup-a, jednostavnih i složenih upita, povezivanje tabela, primarnih i spoljnih ključeva, pravljenje procedura i funkcija, a napredniji će steći znanje da naprave trigere, kursore, i upoznati se normalizacijom baza podataka. I to sve na bazi podataka koja može da Vas sačeka na sledećem poslu!

Neophodni preduslovi

 • Potrebno je osnovno znanje rada na računaru
 • Posedovanje računara sa operativnim sistemom Windows 10
 • Računar mora da ima bar 1 GB RAM memorije i 10 GB prostora na disku

 

Da li mogu da upišem ovaj kurs iako sam potpuni početnik?
Da, kurs pokriva gradivo osnovnog i naprednog nivoa.
Posedujem osnovno znanje o SQL-u. Da li je ovaj kurs za mene?
Ovaj kurs kreće od osnovnih koncepata, ali se na kursu obrađuju i napredne teme, tako da biste svakako imali dosta toga što možete da naučite. Kurs je napravljen od primera sa kojima se autor sretao tokom višegodišnjeg rada sa bazama podataka, sigurno ima dosta toga što će Vam biti nepoznata a što ćete sutra moći da primenite na poslu.
Koliko mi otprilike vremena treba da završim ceo kurs?
To dosta zavisi od Vašeg predznanja. Ako ste već iskusni sa bazama podataka i ako radite svaki dan po sat-dva, očekivano vreme završetka kursa je mesec do dva. Ako nemate prethodnog iskustva i prvi put se srećete sa bazama podataka, očekivano vreme za završavanje ovog kursa je oko 4 meseca ako radite svaki dan i izdvojite oko dva do tri sata dnevno.
Ako uplatim sad ovaj kurs, koliko dugo će mi materijal biti dostupan?
Materijal će Vam biti dostupan 6 meseci od datuma kupovine.
Da li na kraju kursa dobijam sertifikat?
Dobijate sertifikat ako uradite najveći broj zadataka (ne računaju se bonus lekcije i zadaci) i uspešno završite projekat.
Kurs će biti na promotivnoj ceni do 31.marta, posle toga će biti regularna cena.
5
8 recenzije
Zvezdica 5
8
Zvezdica 4
0
Zvezdica 3
0
Zvezdica 2
0
Zvezdica 1
0