Grafikoni

Stubići

Prvo, pogledaćemo u tabeli šta zapravo mi želimo da predstavimo. Pomoću grafikona koji ćemo napraviti, želimo da prikažemo kako se kretala prodaja BMW-ovih serija 3, 5 i 7 u poslednje tri godine tj. od 2017. do 2019. godine.

Na primer, sektoru marketinga to može biti važno kako bi poboljšao reklamu one serije čija se prodaja smanjuje ili kako bi povećali proizvodnju serije čija prodaja iz godine u godinu raste.

Prvi korak jeste da selektujemo podatke iz tabele. Vodimo računa da nakon godina stavimo tačku kako bi Excel prepoznao da je u pitanju godina, a ne broj kako te podatke ne bi uvrstio u prodaju.

Kada smo ih selektovali, kliknućemo na karticu Insert, pa zatim u odeljku Charts izabrati ikonicu koja prikazuje  grafikon sa stubićima. Tu odaberimo opciju Stacked Column.


Sada ćemo malo ovaj grafikon izmeniti.

Hajde prvo da stavimo da nam font bude Ariel i veličina fonta da bude 8. Kliknimo prvo na belu površinu na grafiku, a onda izmenimo vrstu i veličinu fonta.


Zatim, hajde da promenimo izgled samog grafikona, tj. boju pozadine, Gridlines, kao i boju stubića.

Kliknimo na belu površinu na grafikonu, zatim na desni taster miša i odaberimo Format Chart Area.

Tu izaberimo, na primer, Solid fill i sivu boju pozadine. Podesimo transparentrnost na 30% kako bi grafikon lepše izgledao.


Sada naš grafikon izgleda ovako:


 Sledeći korak jeste da podebljamo Gridlines kako bi se lakše uočile. Kliknimo na njih, pa desni taster miša i izaberimo Solid lines, kao i tamnosivu boju, da bi bile vidljivije.


Nakon ovih promena, naš grafikon izgleda ovako:

Ostalo je još samo da promenimo boju stubića.

Kliknimo na neki plavi deo bilo kog stubića. Kada kliknemo na jedan, automatski će se označiti plava boja na sva tri stubića, tj. označiće celu seriju. Nakon toga, izaberimo boju koju želimo. Mi ćemo ovog puta odabrati tamnoplavu boju. Narandžasti deo ćemo promeniti u svetliju plavu boju, dok će sivi deo dobiti još svetliju nijansu.

Na slici iznad smo prikazali promenu donjeg dela stubića u teget boju.

Boje koje smo koristili za nove stubiće su na slici ispod.

Naš grafikon sada izgleda ovako:

Ono što je preostalo da uradimo jeste da napišemo naziv našeg grafikona. Boldujmo ga i promenimo boju u teget.

Konačan rezultat izgleda ovako: