SQL i baze podataka i koliko ih je teško savladati?

U oglasima za posao često vidite da je za neku poziciju potrebno znanje baza podataka i SQL-a. A kako stručnjaci sa ovim znanjem imaju solidnu platu verovatno mislite da to nije lako naučiti. Sada sledi jedno iznenađenje! SQL je jedan od najjednostavnijih jezika za učenje! Ne verujete? Pročitajte tekst do kraja pa zaključite sami.

Šta je SQL a šta su baze podataka?

Verujem da Vam termini baze podataka i SQL nisu potpuno nepoznati. Okruženi smo bazama podataka.

  • Kada smo u prodavnici i kada na kasi provlačimo našu lojalti karticu, podaci o našoj kupovini se čuvaju u bazi podataka.
  • Kada popunjavmo formular na internetu, podaci koje unesemo se čuvaju u nekoj bazi podataka.
  • Kada ostavljamo komentare, lajkujemo nešto na Facebook-u, to se čuva u Facebook-ovoj bazi podataka.

Čemu služe baze podataka? Baze podataka se koriste za organizovanje i čuvanje podataka, a jezik koji koristimo za pristup, transformisanje i rad sa podacima se zove SQL. SQL je akronim za Structured Query Language. Napravljen je kako bi olakšao rad sa podacima.

SQL i drugi programski jezici

Iako nema sve karakteristike i funkcionalnosti drugih programskih jezika kao što su C# i Java, i on se smatra programskim jezikom. Ne samo da se smatra programskim jezikom, već spada u četvrtu generaciju programskih jezika (4GL)! Za one koji ne znaju, C#, Java i mnogi drugi programski jezici spadaju u jezike treće generacije (3GL)! Još jedna bitna stvar je da SQL upit može biti ugnježden u druge programske jezike. Tako da, ako programirate u Javi, da biste dovukli podatke iz baze, potrebno je da napišete upit i da ga ugnjezdite u kod.

baze podataka i sql

Koje su razlike između SQL-a, T-SQL i PL/SQL-a?

Verovatno ste čuli za svaki od njih, a možda ne znate šta koji znači i koja je razlika među njima. Evo kratkog objašnjenja. SQL je standardni jezik za pravljenje upita nad bazom. PL/SQL predstavlja ekstenziju SQL-a funkcionalnostima koje postoje u proceduralnim jezicima. Oracle-ov sistem za upravljanje bazama podatka je zasnovan na PL/SQL-u. T-SQL je skraćeno od “transact-SQL” i predstavlja SQL proširenje koje se koristi u Microsoft-ovom SQL server-u. Sve ove varijante se zasnivaju na SQL-u i bitno je njega dobro razumeti, a kasnije to znanje nadograđivati.

Microsoft SQL Server

Postoji više sistema za upravljanje relacionim bazama podataka, a jedno od najmoćnijih i najpopularnijih je, svakako – Microsoft SQL Server.

Njegovu Express Edition verziju možete besplatno preuzeti i instalirati i na njoj vežbati i usavršavati znanje.

Na ovom linku ga možete i preuzeti. Pogledajte i ovaj video ako želite da saznate kako najlakše da ga instalirate.

Okruženje Microsoft SQL servera

SQL Server ima jako intuitivno okruženje – Management Studio. U njemu možemo lako da napravimo novu bazu podataka, kreiramo tabele, definišemo kolone u izabranoj tabeli, unesemo zapise u tabelu itd.

Kako se ovo okruženje koristi, možete videte u videu:

Kome su potrebni programeri koji znaju baze podataka?

Sve firme, bilo da su male ili velike, imaju podatke kojima je potrebno upravljati. Podaci koje one skupljaju i generišu, čuvaju se u bazama podataka. Pored toga, podaci su sastavni deo svake moderne aplikacije. Sve to stvara veliku potrebu za ljudima koji znaju baze podataka.

Koliko ga je teško naučiti?

Koncepti na kojima se zasnivaju baze podataka nisu teški za usvajanje. Kriva učenja nije strma i vrlo lako se dolazi do osnovnih upotrebljivih znanja. Za to je potrebno manje vremena nego što je potrebno da bi se dostigla produktivnost u Javi i C#-u. Da biste napisali program koji je upotrebjliv u Javi, morate da utrošite mnogo više vremena kako biste naučili sintaksu, koncepte, i razne specifičnosti.

Ako već imate neko predznanje drugih programskih jezika, osnove SQL-a možete savladati već za nekoliko nedelja. Ako ste apsolutni početnik u programiranju, onda je potrebno malo više vremena. Najlakši način za njegovo učenje, doduše kao i svakog drugog programskog jezika, je kroz praktične primere. Napravite svoju bazu podataka, unesite podatke, skidajte razne podatke sa interneta, unosite ih u bazu, povezujte tabele, pravite upite nad bazom i doći ćete do znanja. Postoje brojni tutorijali na Youtube-u čijim gledanjem možete da naučite dosta toga.

Kako da započnete karijeru u SQL-u?

Ako i pored svega ne znate odakle da krenete a nemate vremena za gubljenje, možete upisati i neki od kurseva. Kurseve možete da pohađate uživo, da čekate formiranje grupe, platite pozamašnu sumu novca i steknete znanje. Pored toga, možete se odlučiti i za varijantu da učite sami svojim tempom kad imate vremena. Ono što izdvaja plaćeni kurs od učenja preko Youtube-a je što imate koga da pitate kad nešto ne umete da uradite. Naša preporuka je kurs SQL Server-a na platformi kurseviprogramiranja.rs. Kurs je namenjen i početnicima, ali i onima koji već imaju solidno znanje koje žele da prošire. Do kursa možete doći klikom na ovaj link.

Evo nekoliko prednosti učenja na ovakav način:

  • Učite određenim redosledom, pratite postojeću strukturu kursa što ubrzava process učenja,
  • Preći ćete veliki broj praktičnih zadataka
  • Radićete sa realnim primerima i velikim bazama podataka
  • Dobijate mentora koji prati Vaš rad i koga uvek možete da pitate gde god zapnete a i da Vam da savet kad god zatreba

Kursevi programiranja

Za učenje svojim tempom
Programski jezici
Programiranje

Programski jezici – koliko ih ima?

Programski jezici – koliko ih ima? Januar 10, 2022 Objavio: Nenad Savić Kategorija: Programiranje , Nema komentara Koliko danas ima programskih jezika? Ako bismo računali

[...]
sql i baze podataka
Programiranje

SQL i baze podataka

SQL i baze podataka Novembar 11, 2021 Objavio: Sanja Vuković Kategorija: Programiranje , Nema komentara SQL i baze podataka i koliko ih je teško savladati?

[...]
Programiranje

Programiranje bez muke

Kako postati uspešan programer? Septembar 20, 2021 Objavio: Ana Uzelac Kategorija: Programiranje , Nema komentara Kako se postaje uspešan programer? Ako pogledate knjige o popularnim

[...]
powerpoint prezentacija
Prezentacije

Kako napraviti dobru poslovnu prezentaciju?

Na kojoj god da ste poziciji, čime god da se bavite, neophodno je da povremeno napravite neku prezentaciju kako biste predstavili neku Vašu ideju, postignute rezultate, informisali publiku, itd.

[...]
kurs after effects
Animacija

Šta sve možes da uradiš pomoću After Effects-a?

After Effects je najmoćniji alat koji se koristi za pravljenje specijalnih efekata. Specijalni efekti zamenuju skupa snimanja u eksterijeru koje zamenjuje relativno jeftino snimanje u kontrolisanim uslovima studijskog snimanja.

[...]
Programiranje

Zašto učiti Python?

Stalno slušate o programskom jeziku Python. Da li znate zašto je toliko popularan? Pročitajte članak da biste saznali…

[...]