Koliko danas ima programskih jezika?

Ako bismo računali sve programske jezike koji su ikad nastali, došli bismo do brojke od blizu 9000. Međutim, ako posmatramo samo one koji danas postoje, većina se slaže da ih ima oko 700. U tih 700 programskih jezika su uključeni i ezoterični jezici.

Šta su ezoterični programski jezici?

Ezoterični jezici su pravi programski jezici ali koji nisu napravljeni s namerom da se koriste. Pravi ih programerska zajednica sa ciljem da se zabave. Jedan od ezoteričnih jezika je Malborge jezik. Napravljen samo sa jednim ciljem, a to je da bude što je moguće teži i komplikovaniji.

Ako biste želeli da napišete program “Hello world” u Malborge-u, to bi izgledalo otprilike ovako:

(=<`#9]~6ZY32Vx/4Rs+0No-&Jk)"Fh}|Bcy?`=*z]Kw%oG4UUS0/@-ejc(:'8dc
programski jezici danas

Koji su najpopularniji programski jezici danas?

Ako isključimo ezoteričke programske jezike, dolazimo do brojke od 250 programskih jezika. A od tih 250, danas se aktivno koristi svega 50-tak. Među najpopularnije spadaju Python, Java, JavaScript, C#, C++.

Ako želim da postanem programer, kako da krenem?

Da li je potrebno da stvarno znate sve njih da biste postali programer? Naravno da ne! Ako ste početnik, najlakše ćete ući u svet programiranja tako što savladate Python, a posle će prelazak na svaki drugi programski jezik (pod uslovom da to nije Malborge 😊 ) biti lak.

Naš predlog za potpune početnike je kurs Uvod u programiranje – Python osnovni na platformi www.kurseviprogramiranja.rs

Kurseve na platformi možete učiti svojim tempom kad imate vremena. Kurs Python osnovni je namenjen početnicima. Do kursa možete doći klikom na ovaj link.

Ako niste potpuni početnik onda možete da izabere napredni kurs Python-a ili da krenete sa učenjem programskog jezika Java

Zašto učiti online?

  • Učite određenim redosledom, pratite postojeću strukturu kursa što ubrzava process učenja,
  • Preći ćete veliki broj praktičnih zadataka
  • Radićete sa realnim primerima i velikim bazama podataka
  • Dobijate mentora koji prati Vaš rad i koga uvek možete da pitate gde god zapnete a i da Vam da savet kad god zatreba

Kursevi programiranja

Za učenje svojim tempom
Programski jezici
Programiranje

Programski jezici – koliko ih ima?

Programski jezici – koliko ih ima? Januar 10, 2022 Objavio: Nenad Savić Kategorija: Programiranje , Nema komentara Koliko danas ima programskih jezika? Ako bismo računali

[...]
sql i baze podataka
Programiranje

SQL i baze podataka

SQL i baze podataka Novembar 11, 2021 Objavio: Sanja Vuković Kategorija: Programiranje , Nema komentara SQL i baze podataka i koliko ih je teško savladati?

[...]